Večeře od Bohyně kuchyně: Risotto s popencem, candátem a bílým vínem

Večeře od Bohyně kuchyně: Risotto s popencem, candátem a bílým vínem

27.07.2020 Jana Čiháková

Dejte šanci netradičním chutím. Máme pro vás recept, který jste určitě ještě nezkoušeli, přitom je jednoduchý, na každý pád výtečný a navíc přímo od Bohyně kuchyně!

Ingredience:

350 g rýže na risotto (např. arborio, carnaroli)

2 šalotky

4 lžíce olivového oleje

250 ml bílého vína Vinselekt Michlovský Hibernal Bio 2015

1 l zeleninového vývaru

1 hrnek listů a květů popence obecného (není-li, použijte čerstvou petrželovou nať)

100 g sušených rajčat naložených v oleji

sůl

čerstvě mletý bílý kampotský pepř

125 g másla

200 g parmezánu

4 filety z candáta 

Postup:

Šalotku nakrájejte nadrobno. Pokuste se krájet tak, aby byly kousky šalotky zhruba stejně velké, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatěná.

Připravte si na plotnu nerezový hrnec, který byl měl mít silnější dno. Plotnu zapněte naplno a hrnec zahřejte. Vhoďte na něj kousíček másla a přidejte i trochu olivového oleje. Ihned nasypejte nakrájenou šalotku a teplotu lehce stáhněte. Šalotku smažte, dokud nezačne sklovatět.

Opět přidejte na teplotě a k šalotce vsypejte připravenou suchou rýži.

Míchejte a nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíte přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolte a opepřete.

Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte, dokud se víno neodpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Mějte ho připravený vedle v hrnci, ohřátý tak, aby byl horký. Přidávejte ho postupně k rýži.

Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidejte po jedné naběračce, míchejte a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidejte další naběračku.

Nezapomínejte průběžně ochutnávat. Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.

Asi v polovině vaření, to je zhruba po deseti minutách od vlití prvního vývaru, přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata. Po dalších 8 minutách přidejte nadrobno nakrájený popenec nebo petrželovou nať.

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.

Přichází finální dokončení. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí.

Filety z candáta stačí připravit až teď, když je risotto hotové. Ochuťte je jen solí a pepřem a zprudka osmahněte, z každé strany minutu, minutu a půl, podle síly filetů. Ať není ryba moc vysušená.

Ihned servírujte na vyhřáté talíře, spolu s risottem. Zespodu talíře bychom měli několikrát pořádně bouchnout dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozleje. Posypejte nastrouhaným parmezánem.

Ozdobte bylinkami, pampeliškou, podle chuti a fantazie.

Podávejte se sklenkou vína Vinselekt Michlovský Hibernal Bio 2015. Zakoupíte na www.michlovsky.com za 198 Kč.

Náš tip: Pokud budete risotto připravovat brzy na jaře, nasekejte do něj několik listů medvědího česneku. Ten do risotta přidejte těstě před podáváním a už nevařte.

Recept připravila Bohyně kuchyně – www.bohynekuchyne.cz

 


Mohlo by vás zajímat

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.